Præstationsangst

Præstationsangst er en bred betegnelse for angst for ikke at præstere. Betegnelsen dækker over alt fra normal nervøsitet før vigtige præstationssituationer til svær frygt for ikke at gøre det godt nok.

Klappen går ned

I eksamenssituationen eller klasselokalet kan det handle om, at man er bange for, at “klappen går ned”, at man ikke kan huske noget eller formulere sig, eller at man er “helt blank”. På jobbet kan man være bange for at fremlægge for kolleger eller kunder. I seksuelle sammenhænge kan man være så optaget af, hvorvidt man kan præstere, at man ikke er i stand til at opnå erektion eller orgasme.

Forventningsangst

Angsten opleves ikke kun i selve situationen, men også i tiden op til. Det er det, man kalder forventningsangst. Her er tale om den nervøsitet, man mærker i dagene op til præstationssituationen. Forventningsangsten fylder for mange mere end selve angsten i præstationssituationen, og kan være meget begrænsende for ens livsudfoldelse.

Kognitiv terapi

Kognitiv terapi er velegnet til behandling af præstationsangst. En del af terapien handler at opnå indsigt i, hvordan angst og nervøsitet kan påvirke en i præstationssammenhænge, så disse følelser bliver lettere at rumme, når de optræder.

Vi vil også undersøge tanker, forventninger og antagelser omkring egne præstationer, og du vil få redskaber til at få et måske mere realistisk, nuanceret og hensigtsmæssigt syn på disse. Vi vil desuden arbejde med øvelser, der kan give dig mere ro og overskud både i og op til situationer, hvor du skal præstere.