Helbredsangst

Helbredsangst er karakteriseret ved en vedvarende optagethed af og frygt for at have en eller flere alvorlige fysiske eller psykiske sygdomme. Ens tanker kredser om helbredet, og kropslige fornemmelser tolkes ofte som tegn på sygdom.

Symptomer

For eksempel kan stik eller jag i kroppen, hovedpine, mavepine eller andre normale, forbigående symptomer fortolkes som tegn på blodpropper, kræft, sklerose eller andre alvorlige tilstande.

Tolkningen er forvrænget

Det er vigtigt at forstå, at de kropslige symptomer som sådan ikke er indbildte. De er til stede. Det er tænkningen og tolkningen af symptomerne, der er forvrænget, og det er den overdrevne tankemæssige opmærksomhed på – og tolkningen af symptomerne, der fører til angst og bekymring.

Ond cirkel

Kombinationen af den tankemæssige opmærksomhed på kropslige fornemmelser og den ledsagende frygt for sygdom kan i sig selv skabe en øget følsomhed for registrering af nye symptomer, hvorved en ond cirkel af symptomer, tolkning og angst kan opstå.

Vedligeholdelsesadfærd

Helbredsangst kan fylde meget store dele af ens vågne timer med invaliderende bekymringer og nedtrykthed som følge. Mange, der lider af helbredsangst, går tit til lægen, søger i overdreven grad viden på nettet om sygdommen eller tjekker konstant deres krop for tegn på sygdom. Dette kan resultere i en kortvarig midlertidig lettelse, men på lang sigt vedligeholdes selve angstlidelsen af netop denne adfærd.

Kognitiv terapi

Kognitiv terapi har en veldokumenteret effekt til behandling af angstlidelser generelt – herunder også helbredsangst.

En del af terapien handler om psykoedukation, d.v.s. at man opnår indsigt i, hvordan man utilsigtet kan komme til at forstærke og vedligeholde urealistiske og uhensigtsmæssige vurderinger omkring sit helbred.

Vi vil også arbejde med måder, der kan hjælpe til at reducere en overfokusering på tvetydige kropslige fornemmelser og ikke mindst uhensigtsmæssige vedligeholdende tanke – og adfærdsmønstre.