Fobier

En fobi er en særlig type angst for helt specifikke situationer eller objekter som f.eks. edderkopper (araknofobi), højder (højdeskræk), vand (vandskræk), fly (aerofobi) eller lukkede rum (klaustrofobi). Fælles for fobier er, at det man frygter, almindeligvis ikke betragtes som farligt af de fleste andre.

Undgåelsesadfærd

Når man konfronteres med genstanden for ens fobi, udløses stort set altid en umiddelbar angstreaktion, der indebærer mange af de samme kropslige symptomer som ved angst generelt. Derfor vil man i vid udstrækning forsøge at undgå bestemte situationer af frygt for at skulle møde objektet for ens fobi.

Afhængigt af genstanden for ens fobi, kan den undgåelsesadfærd føre til en stærk begrænsning af livsudfoldelsen.

Kognitiv terapi

Kognitiv terapi har god effekt til behandling af fobier. Vi vil starte med at undersøge, hvilke tanker, følelser og kropslige fornemmelser, der knytter sig til angsten, og hvordan du reagerer i situationer, hvor du konfronteres med genstanden for din fobi.

Psykoedukation og eksponering

En del af terapien handler om psykoedukation, hvor du får indsigt i dine tanker og reaktioner på det, der volder angst. Samtidig vil du lære at kunne sætte mere realistiske og hensigtsmæssige tanker i stedet, når du konfronteres med objektet for din fobi.

Sideløbende vil vi sammen, og i et tempo, der passer for dig, lave små eksponeringsforsøg, hvor du lærer at vænne dig til ubehaget ved de angstprovokerende situationer, men hvor du i sidste ende også lærer at håndtere og mestre dem.